Milioane de ucraineni au fost nevoiți să fugă din țară ca urmare a agresiunii ruse, iar aproximativ 100.000 se află în România în acest moment, deși mult mai mulți au intrat în țara noastră în primele luni de la declanșarea războiului.
Ucrainenii care au ajuns în statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, au primit sprijin de la statele în care s-au stabilit, inclusiv pentru cazare și alimente, dar și pentru serviciile de bază.
Potrivit celui mai recent sondaj al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), 65% dintre refugiații ucraineni din Estonia își plătesc integral cazarea. În schimb, în România, procentul este invers. 65% dintre respondenți stau într-o locuință fără să plătească. Acesta este, de altfel, cel mai ridicat nivel din statele Uniunii Europene incluse în sondaj, potrivit HotNews.
Raportul Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), intitulat „Fleeing Ukraine” („Fuga din Ucraina”) și ale cărui rezultate au fost publicate marți, prezintă mărturiile directe a aproximativ 14.500 de persoane care au fugit din calea războiului şi s-au stabilit în UE. Sondajul arată că există încă dificultăţi de ordin practic pentru refugiaţii din Ucraina în probleme precum limba, locuinţa, educaţia, locul de muncă, costul vieţii, sănătatea, notează sursa citată.
Conform sondajului, deşi 59% din persoanele intervievate plătesc pentru o locuinţă, trebuie adesea să folosească în comun facilităţile, cum ar fi toaleta sau bucătăria. Multora le lipseşte intimitatea sau un spaţiu liniştit în care copiii lor să poată învăţa.
Sondajul arată că în Estonia (65%) şi Polonia (54%), cea mai mare parte din ucraineni au plătit pentru imobilul în care locuiesc în prezent. În Italia, 58%, iar în Slovacia 53% din respondenţi nu au plătit pentru locuinţă. Majoritatea celor ajunşi în România (72%) au stat în locuinţe private, ceea ce reprezintă cea mai mare rată dintre țările incluse.
Sondajul arată că doar 33% au un loc de muncă remunerat, iar 33% din femei nu lucrează, deoarece trebuie să aibă grijă de copii sau de rudele în vârstă sau bolnave. 48% afirmă că noul lor loc de muncă este sub nivelul lor de studii, iar 30% declară că au fost exploataţi la locul de muncă. Totodată, 79% se confruntă cu dificultăţi în a face faţă cheltuielilor de zi cu zi.
În România, 25% dintre femei şi 38% dintre bărbaţi aveau un loc de muncă remunerat la momentul sondajului. În cazul femeilor, aceasta a fost una dintre cele mai scăzute rate din sondaj.